Tove

Helsingfors år 1945. Kriget är slut och konstnären Tove Jansson (Alma Pöysti) är fylld av en känsla av frihet både i sin konst och i sitt sociala liv. Modern konst, vilda fester och en öppen relation med den gifte politikern Atos Wirtanen (Shanti Roney): hennes okonventionella liv och skilda politiska åsikter ställer Tove på kant med sin strikta skulptörfaders ideal. Toves längtan efter frihet prövas när hon träffar teaterregissören Vivica Bandler (Krista Kosonen). Hennes kärlek för Vivica är elektrisk och allomfattande, men Tove börjar inse att den kärlek hon verkligen längtar efter måste vara besvarad.

Medan hon kämpar med sitt privatliv tar hennes kreativa strävan henne i en oväntad riktning. Hon drömmar om att bli en berömd konstnär, men sidoprojektet som började som en melankolisk och egensinnig saga i ett bombskydd börjar mer och mer få sitt eget liv. Inspirerad av sitt eget liv och sina relationer, skapar hon Mumintrollens förtrollade värld, och när berättelserna sprids över världen för de med sig berömmelse och rikedom för sin skapare. I böcker, skådespel och dagliga seriestrippar i den internationella tidningen Evening News, skapas historier som fortfarande i dag gläder människor världen över. När Tove börjar hitta sin konstnärliga identitet, måste även hon lära sig att hitta sig själv. Hennes kärlek till Vivica är ett hinder för hennes sanna frihet och bara genom att bryta sig loss från Vivica kan hon bli fri på riktigt.

Tove är en samproduktion mellan Helsinki Film och Anagram.

Tisdagsklubben

Karin och Sten firar 40-årig bröllopsdag med ett stort festbord dukat och stämningen på topp. Medan vännerna skålar i champagne upptäcker Karin att Sten har varit otrogen. Efter att ha levt ett liv med att passa upp på sin make och dotter, börjar Karin nu omvärdera sin tillvaro. När väninnorna övertalar henne att följa med på en matlagningskurs, träffar hon kocken Henrik. Bland kryddor, fräsande stekpannor och ångande dofter upptäcker Karin snart att det aldrig är för sent att våga följa sina drömmar.

Inspelningen av Tisdagsklubben påbörjades nyligen i och omkring Göteborg och i den starka rollistan finns förutom Marie Richardson och Peter Stormare även Sussie Eriksson, Carina M Johansson, Björn Kjellman, Ida Engvoll, Klas Wiljergård och Maria Sid. Tisdagsklubben, regisserad av Annika Appelin, är baserad på författaren Anna Fredrikssons manus, fritt efter sin egen roman.

Snipp, Snapp, Snut och Tråkmånsarna

I en färgstark fantasivärld bor de busiga vännerna Snipp, Snapp och Snut. De lever ett härligt liv bland träd fulla med bullar och ballonger. Men där bor även de fyrkantiga Tråkmånsarna, som vill förbjuda allt som är kul. Filmen/serien saknar talad dialog och kommunikationen sker genom ljud och gester.

Världspremiär på Göteborgs Filmfestival Prisma 26/10. Biopremiär 14/12.

En komikers uppväxt

En komikers uppväxt får sin världspremiär på Torontos Internationella Filmfestival i september 2019.

En komikers uppväxt ingår i Discovery section på TIFF 2019, och är regissören Rojda Sekersözs andra långfilm efter hyllade debuten Dröm Vidare från 2017.

Jonas Gardells moderna klassiker En komikers uppväxt har lästs och älskats av flera generationer svenskar och är idag en av vår tids största och mest gripande uppväxtskildringar. Nu kommer prisbelönade Rojda Sekersöz filmatisering av dramat om ung vänskap, oförglömliga svek och en förkrossande längtan efter att få vara med. En film där Jonas Gardells stora signum humor och svärta ständigt är närvarande, sig sida vid sida. I huvudrollen som Juha ser vi Johan Rheborg och Loke Hellberg. Medverkar gör även bland andra Klara Zimmergren, Jakob Eklund, Elisabet Xie och Teo Dellback.

Halvdan Viking

I Halvdan Viking får vi lära känna Halvdan, som bor i Östbyn tillsammans med smeden Björn. Halvdan blev lämnad där, efter att hans pappa åkt på plundringsfärd utan honom. Eftersom Halvdan inte är en riktig viking, och därför inte har några vänner i Östbyn går han ofta på egna utflykter. Dessa utflykter tar honom närmre och närmre det förbjudna området Västbyn, som varit i fejd med Halvdans by så länge man kan minnas. Plötsligt en dag står han öga mot öga i skogen med Meia, kungadotter från fiendebyn.

Halvdan Viking produceras av Jessica Ask (Anagram) i samproduktion med Film i Väst, SF Studios, TV4 och med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film och TV Fond

Den eviga vägen

Jussi Ketola återvänder till Finland efter att den stora depressionen dragit in över Amerika. Väl i Finland väntar en växande politisk oro, vilket leder till att Jussi en sommarnatt blir bortförd från sitt hem av finska nationalister. Han blir slagen och tvingad att gå den eviga vägen mot Sovjet, där grymhet och misär inte verkar ta slut. Jussis enda dröm är att återvända till sin familj, vad det än må kosta.

Jordgubbslandet

15 år gamla Wojtek och hans föräldrar lämnar hemmet i Polen för att åka norrut och plocka jordgubbar. De hamnar på en gård på Listerlandet i Blekinge. Där får Wojtek kontakt med bondens dotter Anneli och de två tonåringarna börjar träffas bakom ryggen på sina föräldrar. Förhållandet är komplicerat, ojämlikheten mellan de förälskade så stor. Anneli vågar inte visa sina känslor öppet, hon vet att förhållandet inte skulle accepteras. Wojtek blir kränkt, leker Anneli bara med honom? När föräldrarna kommer på dem är reaktionen är våldsam.

Julia Kijowska tilldelades en guldbagge för bästa kvinnliga biroll 2017.

 

Jordgubbslandet är en samproduktion mellan Anagram, Film i Skåne, SVT och Way Creative.

Becker

Becker drivs av jakten på pengar och är kung i småländska Tingsryd, en ort där alla vet vem han är. Men lögner, hemligheter och svek är på väg att förändra världen så som han känner den. För att förhindra att hans imperium går under tvingas han agera. Och det på ett sätt han aldrig gjort förut.

Yarden

Vinnare av tre Guldbaggar 2017!
Bästa Manliga huvudroll (Anders Mossling)
Bästa Foto (Ita Zbroniec-Zajt)
Bästa Ljud/ljusdesign (Patrik Strömdahl)

En arbetslös författare gör en omvänd klassresa som transportör vid Yarden, en omlastningsplats för fabriksnya bilar i Malmö hamn. Han blir en främling, ett femsiffrigt nummer som tvingas manövrera mellan invandrarkollegorna och den svenska kontorsledningen. Yarden är en långfilm fritt baserad på Kristian Lundbergs roman med samma namn, den har adapterats av Sara Nameth och regisseras av Måns Månsson.

 

Yarden premiärvisades och invigde Göteborgs Filmfestival 2016 och visades sedan på Berlins filmfestival i februari 2016. Svensk biopremiär mars 2016.

Tom of Finland

Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland. När freden kommer blir livet inte lättare. Touko är homosexuell och livsutrymmet för en ung man som honom är högst begränsat i efterkrigstidens Helsingfors. Trakasserier och straffpåföljder väntar den som öppet uttrycker sin kärlek. Men under pseudonymen ”Tom of Finland” finner hans åtrå och längtan ett uttryck i homoerotiska läderfantasier. Toukos kontroversiella konst blir en väg till frigörelse. För honom själv, men också för gaycommunityt i stort.

 

Tom of Finland är en samproduktion mellan Helsinki Filmi, Anagram, Fridthjof Film, Neutrinos Productions och Film Väst

Lejonhjärtat

Teppo förälskar sig i den vackra och blonda Sari. Men det är ingen vanlig kärlekshistoria som väntar. Teppo har en central roll i en nynazistisk grupp. När han möter Saris son får han en chock. Sonen heter Rhamadhani och är svart. Teppos världar kolliderar, han är fast i ett dilemma. Å ena sidan har han chans att uppfylla drömmen om familj och barn, å den andra har han sin nazistiska övertygelse. Rasismen och hatet.

När Sari blir gravid bestämmer sig Teppo för att försöka sluta fred med Rhamadhani. Men brorsan och Teppos gamla nazistiska grupp visar tydligt sitt missnöje. Han tvingas ta ställning och välja: kärlek eller hat?

Lejonhjärtat är en samproduktion mellan Helsinki Film, Anagram och Film i Väst.

Morgan Pålsson – världsreporter

Utrikeskorrespondenten Morgan Pålsson har hamnat i onåd. Efter att ha skämt ut Sverige i sitt senaste reportage, skickas han och fotografen Robert Flycht till det fiktiva afrikanska landet Matóbo. Där ska han övervaka ett val som ingen egentligen bryr sig om. Men just som duon har landat sker en statskupp i Matóbo – och utrikeskorrespondenten och fotografen hamnar mitt i.  Plötsligt befinner de sig på just den plats där världens alla medier vill vara. En av dem som snart dyker upp är en norsk kvinnlig journalist, som Morgan genast utser till sin ärkefiende.

 

Morgan Pålsson – Världsreporter är en samproduktion mellan Anagram, Film i Skåne och Metronome.

H:R Landshövding

Under ett år följer kameran den tidigare förvarsministern Anders Björck i hans arbete som landshövding i Uppsala län. Regissören, Måns Månsson, intar rollen av flugan på väggen och låter Anders Björck ensam ha huvudrollen. Här finns varken pålagd berättarröst eller intervjuer. H:R Landshövding  är en universell film, om ensamhet, åldrande, demokrati och nationell stolthet.

H:r Landshövding är en samproduktion mellan Anagram, Yleisradio AB/Finlands Svenska Television, SVT, Helsinki-filmi Oy och Film i Skåne.

Äta Sova Dö

Den kaxiga 20-åriga pojkflickan Raša har sina rötter på Balkan och sitt hjärta i nordvästra Skåne. Hon bor med sin pappa och jobbar på byns lokala grönsaksfabrik. Men fabriken varslar och Raša blir av med jobbet – och hamnar mitt i det svenska arbetslöshetsträsket. Hon pendlar mellan möten på arbetsförmedlingen och träffar med jobbcoachen, mellan frustration och jävlar anamma. Att fixa jobb och försörjning för sig och sin utslitna pappa är inte lätt. Allt hon strävar efter är att livet ska bli någonting mer. Mer än bara äta, sova, dö.

The Sarnos

The Sarnos – a Life in Dirty Movies är en kärlekshistoria om den legendariske sexploitation-regissören Joe Sarno och Peggy, hans lojala fru och samarbetspartner. Om deras plats i sexfilmshistorien, om den ständiga pendlingen mellan New York och Sverige och, inte minst, deras envisa kamp för att lyckas producera en sista erotisk film.

 

The Sarnos är en samproduktion mellan Anagram, Skofteland Film och Film i Skåne.

Fyra år till

Folkpartiledaren David Holst är i kris. Alldeles nyss var han Sveriges hetaste politiker. Stilig, rolig, populär och självskriven som landets nästa statsminister. Nu, två år och en snöplig valförlust senare, befinner han sig i fritt fall. Väljarna är borta, partiet är i uppror och själv orkar han knappt ta sig upp ur sängen. Inte blir det bättre av att han faller handlöst för partisekreteraren Martin, den sista person på jorden han får bli kär i. En man. En socialdemokrat.

Försvunnen

Efter en familjetragedi bestämmer sig Malin för att bryta upp, dra från hemstaden och börja om på ny ort. Hon tar sitt pick och pack och ger sig av. Men färden tar en mardrömslik vändning. Under en paus vid vägkanten blir hon kidnappad av en okänd man. Hon vaknar upp i en källare – någonstans i skogen. Malin tvingas samla alla sina krafter. En lång, desperat kamp för att överleva tar sin början.

Hassel – Privatspanarna

Kriminalinspektör Roland Hassel har gått i pension. Ändå blir han allt mer uppslukad av det olösta mordet på statsminister Palme. Förgäves söker han svar hos Ring P1:s Täppas Fågelberg, Göran Lambertzs advokatjour och konspirationsteoretikern Sven Anér. Stockholmspolisens eventuella skuld i Palmemordet får den gamle tv-hjälten att vända sig till privatspanare, som letar svar i tvångsmässigt regisserade rekonstruktioner av skotten på Sveavägen. I de obetydliga detaljerna söker de gåtans lösning: i gärningsmannens fladdrande byxa, Lisbeth Palmes kroppsvridning och fall, i dolda hissar och förpreparerade gömställen.

TPB AFK

Den personliga historien om världens största fildelningssajt. I fyra år följer filmaren Simon Klose grundarna av The Pirate Bay: Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde och Fredrik Neij, i en film – bortom copyrightdebatten – som vill förstå vart internet är på väg. TPB AFK är en mänsklig berättelse om tre unga män som under den uppmärksammade rättegången mot världens största fildelningshemsida, står i centrum för världens mediabevakning.

Life’s a breeze

Familjen lurar iväg gamla mormor för att rensa upp i hennes hem. Nött och trasigt hamnar på tippen. Först efteråt får de höra talas om miljonerna.

Det här är komedin om en familjs letande efter madrassen-full-med-pengar, som får ett helt land – mitt under den senaste ekonomiska krisen på Irland – att ge sig ut på soptipparna på jakt efter miljonerna.

Huvudrollerna spelas av de flerfaldigt belönade skådespelarna Fionnula Flanagan (bl.a. Fattiga och Rika) och Pat Shortt (bl.a. Father Ted).

Svenskjävel

Dino är 23 år och drömmer om ett annat liv. Hon har lämnat massarbetslöshetens svenska landsorter för att söka lyckan i ett nyrikt Oslo, precis som hundratusentals andra svenska ungdomar. Men det nya livet går i baklås. Dino fastnar i en destruktiv rundgång av tillfälliga jobb, pengabrist och hårt festande. När hon börjar extraknäcka som hushållerska i ett norskt medelklasshem kastas hon in i ett liv mycket olikt hennes eget.

Svenskjävel är en rå och smärtsam berättelse om makt och längtan under några kvava sommarveckor. Det är också en galghumoristisk, skoningslös betraktelse av den förändrade maktbalansen mellan Sverige och Norge – en verklighet där svenskar har blivit norrmännens tjänare.

 

En samproduktion av Anagram, Cinenic Film och Hummelfilm i samarbete med Fixafilm, Storyline, C more och Sandahlgruppen, med stöd av Svenska Filminstitutet/Suzanne Glansborg och Norsk Filminstitutt/Anne Frilseth.